PLASSERING OG STØRRELSE AV VARMTVANNSBEREDEREN
En riktig montert varmtvannsbereder kan vare i flere tiår, og er så godt som vedlikeholdsfri. I stedet for en standard varmtvannsbereder på 200 liter, kan det være lurt å gå opp til 250 eller 300 liter. Eventuelt er alternativet en bereder på 200 liter med hurtigoppvarmer. Hvis du har plass, vil vi derfor anbefale deg å heller velge en større enn en mindre varmtvannsbereder.
Hvor du skal plassere varmtvannsberederen i boligen avhenger spesielt av en ting – varmtvannsberedere skal monteres i rom med sluk. I leiligheter som ikke har plass til varmtvannsberederen i rom med sluk, kan den for eksempel plasseres under kjøkkenbenken. Da må det i tillegg monteres lekkasjestopper.
ISOLERING OG VANNKVALITET
Varmtvannsberederens isolering og hvorvidt tilkoblingen til berederen er oppe eller nede er også noe å tenke på. En bereder med skumisolering vil redusere varmetapet med opptil 30 prosent, sammenlignet med en varmtvannsbereder med standard isolasjon. Varmetapet vil selvfølgelig avhenge av størrelsen på varmtvannsberederen. Jo større varmtvannsbereder, dess høyere vil varmetapet kunne være.
Når det kommer til tilkoblinger har en varmtvannsbereder med tilkobling nede bedre energieffektivitet, siden det ikke forsvinner energi gjennom ventilsettet på samme måte som hos en varmtvannsbereder med tilkobling oppe. Ventilsettet har også fordel av å være montert ved berederens kaldeste område – nemlig bunnen.
Når man skal kjøpe seg en varmtvannsbereder bør en også sjekke vannkvaliteten, siden kvaliteten har betydning for varmtvannsberederens levetid og garanti. Bor du et sted hvor det er høyt salt- eller kalkholdig vann, trenger du en bereder med spesialelementer for å unngå eksempelvis kalkoppbygging på elementene.
For å finne ut hva slags kvalitet vannet har der du bor, bør du kontakte kommunen. Eventuelt så tilbyr OSO å teste vannkvaliteten kostnadsfritt. Det eneste du trenger å gjøre er å sende inn en vannprøve.